22.11.10

CAPOTE - SOĞUKKANLILIKLA - BİR KATLİAMIN İKİ TARAFINDA!

Batı Kansas, Holcomb... River Valley çiftliği... Clutter Ailesi, işte burada, kendi evlerinde, hapisten yeni çıkmış iki genç tarafından, nedensiz ve acımasız bir şekilde katledildi... Capote, derin araştırmasıyla, sizi 'o korkunç gece'ye götürecek, vahşi bir cinayetin görgü tanığı yapacak!
  Herhalde Truman Capote'yi kısaca bile tanıtmama gerek yoktur, var mı? Tiffany'de Kahvaltı'yı hatırlayın!
  Beni gerçekten sarsan kitaplardan biri, Soğukkanlılıkla... Fark yokmuş gibi görünse de, bir cinayetin her ne olursa olsun bir sebebinin olması ile ortada hiç bir sebep yokken, 'öylesine' işlenmiş cinayetler arasında gerçekten derin ve sarsıcı bir fark var. Ve bu olaya çok daha hassas, öfkeli ve korkuyla  yaklaşmanıza neden oluyor...
  Capote, bizi Holcomb'la, 'o uzaklardaki yer' ile tanıştırıyor önce... Sonra Clutter ailesinin çiftliğine sakin ve güzel yaşamlarına konuk oluyoruz. Tanışıyoruz...  Herbert William Clutter ve karısı Bonnie Clutter'ın günlük yaşantıyla ilgili, günlük sorunlarına, küçük mutluluklarına tanık oluyoruz. 
  Sonra Perry ve Dick çıkıyor sahneye... Hiçbir şey olmayacakmış gibi sakin sakin anlatıyor Capote, Little Jewel adlı kafeden başlayarak... Meyveli soda ve Meksika haritası...
Sonra, yollar bir anda kesişiyor ve pastoral mutlu çiftlik tablosu, bir anda kana bulanıyor, Clutter ailesi son üyesine kadar aynı gece başlayan sebepsiz vahşet ile katlediliyor. 
  Capote'nin, katillerle yaptığı görüşmeler sırasında, duyduğu çok ilginç anekdotlar var, burada tam bir vahşet söz konusu evet, ama aynı zamanda kurbanının başının altına rahat etmesi için yastık koyan katiller de söz konusu... Ve daha neler... İşte bunlar kitabı okuyup da öğrenmeniz gereken şeyler, üzgünüm! Tek eklemek istediğim, arka kapakta yazıldığı gibi, 'iyi-kötü', 'suçlu-suçsuz' dengeniz alt üst olmayacak ama gerçekten bir an için bu dengenin ayarı şöyle bir gidip gelecek... Kitabın, Capote'nin subjektif yorumlarını anlatıya çok fazla karıştırması nedeniyle eleştirildiğini de ekleyeyim.
 Heyecanlı, baştan sona gergin, asap ve denge bozucu,  Tavsiye ediyorum! Sel Yayıncılık'tan...

Hiç yorum yok: