2.11.10

MIRCEA ELIADE - YAŞLI ADAM VE BÜROKRATLAR...

 Dinler tarihi ve mitolojinin büyük üstatlarından Eliade'ın bu kitabı hakkında, tuhaf bir söylenti var, bunu biliyor muydunuz? Kitabı okuyunca anlayacaksınız!

  Yaşlı Adam, Zaharia Farama Mantuleasa Caddesindeki ilkokulun müdürü, yıllar sonra 'tesadüfen' eski bir öğrencisinin -Borza-, taşındığı evi öğrenir ve onu ziyaret etmeye karar verir. Artık binbaşı olan Borza, bu ziyaretten hiç hoşnut kalmaz, yaşlı adamı tanıdığını reddeder ve, evet, bu noktadan sonra işler çığırından çıkmaya başlar, aranan bazı kişiler hakkında bilgisi olduğuna inanılan Farama ifadesi alınmak üzere alıkonur. Ancak elde edecekleri bilgi, bir şeyleri çözümlemekten çok, herkesin kafasını karıştıracak niteliktedir, çünkü yaşlı adam özet geçmekten hiç hoşlanmamaktadır ve o bu huyunda ısrarcı oldukça, hikayesinin içine gerçek karakterler ve gerçek olaylar kadar, masal ve mitoloji kahramanlarıyla, masalsı ve destansı olaylar da girer, hikaye çözülmez ve anlaşılmaz bir yumak haline gelir...
  Eliade'ın mitoloji ve dinler hususundaki ustalığı ile satır satır bezediği bir kitap, Yaşlı Adam ve Bürokratlar... Kafanız karışacak, tam anladığınızı zannetmeye başlarken, hiçbir şey anlayamadığınızı göreceksiniz. Son sayfa, zaten genelde herkesin -en azından şahsen tanıdıklarımın, ben de bu hırslı güruha dahilim- kitaba pür dikkat yeniden başladığı nokta... Evet, bu kitap hakkında, bana da kitabı tavsiye eden eşim tarafından aktarılan söylentinin kaynağı da bu sayılır... Kitapta gayet net anlayabileceğiniz bir şeyler var ama bu ne ve nerden anlaşılır, bu bir sır! Tabii ki tavsiye ediyorum, ama okuduktan sonra ne anladığınızı bana bildirmezseniz bozuşuruz ona göre! İthaki yayınlarından...
ÖNEMLİ: Eliade'nin de fahri bir biyolog olduğunu söylemek istedim, iyi okumalar!

10 yorum:

piktobet dedi ki...

merakta bırakıyorsun insanı :)

LATİFE... dedi ki...

Tam da istediğim şey...:) Bilhassa bu kitap için.

mehmet bizansbeyi dedi ki...

Perşembe günü bu kitaba kavuşmayı umuyorum. Ama ne zaman okurum bilmiyorum, sırada okuyacak çok kitabım var.

LATİFE... dedi ki...

Ne kadar güzel... Okuduktan sonra beni çıkardığınız anlamdan haberdar etmeyi unutmayın lütfen...

LATİFE... dedi ki...

Değerli piktobet, Kasım okuma listesine girebildi mi Yaşlı Adam?

piktobet dedi ki...

üzgünüm Latife, kasım kitaplığı belirleneli çok oldu ve yayımlandı bile. daha kötüsü, bu kitap elimde yok ve kısa vadede elime geçebileceğini de sanmam. ancak "istek listesi"ne ekleyebilirim şimdilik. kitabın mitoloji ve dinler gibi özellikle ilgilendiğim bir konuda olması da dikkatimi çekmiyor değil.

LATİFE... dedi ki...

Ziyanı yok, zamanı gelir...

Burcak dedi ki...

Yazarinin Romen olmasi bu kitaba olan ilgimi arttirdi acikcasi :) Romanyada oturuyorum ama hic Romen yazar okumadim. Sanirim bu ilk olacak :) Zira burada kolayca bulabilecegim bir kitap :)

LATİFE... dedi ki...

Evet, gerçekten, sen Romanya'dasın değil mi... Belki romencesini okumak daha doğrusu, anlam çıkartmak daha kolay ve doğru olur, okursan hemen anlat bak, merak ediyorum:)

Burcak dedi ki...

Aslinda kitabin ingilizce cevirisini aradim ama bulamadim ve romencesini aldim. Elimdeki kitap bitince onu okumaya baslarim herhalde... Umarim anlayamayacagim kadar agir bir dili yoktur , okur okumaz haber veririm sana :) Tavsiye icin tesekkurler :) Bu arada senin kitap tavsiyelerini cok seviyorum cunku daha once duymadigim farkli kitaplar genelde :)