18.10.10

ALFRED KUBİN: DİĞER TARAF..............





  Kesinlikle burada Alfred Kubin'in karanlık yaşamı hakkında ansiklopedik bilgi vermek niyetinde değilim.Tam adı Alfred Leopold Isidor Kubin'dir, ekspresyonisttir, illüstrasyonları insanı dehşete sürükler... vs...vs... Tek söylemek istediğim, ülkemizde neredeyse hiç tanınmayan -ki buna üzüldüm diyemeyeceğim, zira tanınsa kimbilir kimler kimlerle bir tutulur, kıyaslanırdı- bu büyük -bana göre en büyüklerden biri- ustanın, Türkiye'de Altıkırkbeş yayınlarından yayınlanmış olan, tek ve tek edebi eserini okuma şerefine nail olmaktan ne kadar büyük bir mutluluk ve onur duyduğumdur. O eserin adı: Diğer Taraf'tır.
 
Hikaye adını bilmediğimiz kahramanımızın eski bir okul arkadaşından -Patera- almış olduğu gizemli bir davetle başlar. Zaten pek de parlak günler yaşamayan kahramanımız teklifi kabul eder ve karısıyla beraber, uzun bir yolculuktan sonra, arkadaşı Patera'nın, dünyanın farklı yerlerinden getirtmiş olduğu 'bina'larla, sanat eserleriyle ve insanlarla dolu, kabusa dönüşecek olan 'rüya şehri' Pearl'e varır. Burada yaşadıkları, gördükleri, görmedikleri, karısının ölümü, Patera'yla konuşabilmek için verdiği savaş, 'Mavi gözlü' insanlar, Amerikalı, saat kulesi... Herşey ama herşey aslında okuyucu için en başta kabus gibi başlar, Pearl'ün tam bir vahşet ve dehşet içinde gerçekleşen büyük çöküşüne kadar aynı gergin ve sinir bozucu tempoda devam eder. Kubin, illüstrasyonlarıyla yarattığı, groteskin dehşet verici ve rahatsız edici etkisini Diğer Taraf'ta okuyucuya çok ama çok yoğun şekilde hissettirir.
  Aslında söylemek istediğim çok fazla şey var ama nasıl anlatacağımı gerçekten bilemiyorum. Kubin için sayfalarca yazsam, yazar olarak beni nasıl etkilediğini, bana neler öğrettiğini anlatmama yetmez, biliyorum o yüzden hiç kalkışmıyorum bile! Şöyle özetleyeyim; groteskin yeni korku olduğuna inanan herkesin mutlaka okumasını, şiddetle ve ısrarla tavsiye ediyorum... Eminim ki okuduktan sonra, arka kapağında '...gerçeküstü bir roman' yazan bir çok kitaba bir daha elinizi sürmek istemeyeceksiniz.

2 yorum:

Burcak dedi ki...

Kitaplarida resimleri gibi, rahatsiz edici, dusundurucu, kasvetli ve urkutucuyse, kesinlikle okunmaya deger demektir. Merak ettim. Burada bulabilirsem alacagim.

LATİFE... dedi ki...

Aradığınız bu yazdığınız şeyler hatta fazlası ise beğeneceğinize şüphem yok. Umarım bulabilirsiniz.